Om Fyren

Välkomna till Förskolan Fyrens Montessori!

Vår förskola ligger på Larsbergsvägen i södra Lidingö utanför Stockholm. Det är en lägenhetsförskola. Vi har en härlig gård med en rutschkana och tre planteringslådor där barnen odlar sina egna läckerheter. Vi har även en sandlåda och en koja som barnen leker i. Förskolan startades 1993.   

Vår förskola är belägen så att vi har mycket nära till härlig natur.

Vi tycker om att vara utomhus och vi går regelbundet iväg på mulle, då lär vi oss allt om djur och natur. Vi pratar mycket om hur vi tar hand om och vårdar vår natur. Att alla är med och tar ansvar för vår fina miljö är viktig för oss på Fyren. Här lär vi oss också att samarbeta, vi har många olika samarbetsövningar och jämför oss gärna med myrorna i skogen som är fantastiska på samarbete.

Vi har regelbundet utegymnastik då vi anser att den grovmotoriska träningen är otroligt viktig och stimulerande för barnens intellektuella utveckling.

Andra utflykter kan vara teaterbesök, bio museum med mera.

Vår största målsättning är att följa barnen i dess utveckling till trygga, harmoniska och självständiga individer med stor empatiförmåga för andra levande ting. Att väcka arbetsglädje och nyfikenhet hos barnen är det bästa vi vet.

På Fyren har vi fyra studiedagar per år två på hösten och två på våren. Den ordinarie personalen har sommarlov i juli och jullov mellan julafton och trettondagen. Förskolan håller också stängt under enstaka klämdagar. Vid behov kan barnomsorgsplats ordnas på en annan förskola.  

Vi har en legitimerad förskollärare, en montessoripedagog och en barnskötare. Vi har 25 barn inskrivna som är uppdelade i två grupper. Barnens ålder är 1-5 år.  

Den pedagogiska miljön

Verkstaden  
Här inbjuds barnen till kreativ och skapande verksamhet. Allt från att måla, klippa, klistra, pyssla, sy, rita och arbeta med lera.

Praktiska rumme 
Här är det fullt av övningar med det praktiska materialet. Bakning, diskning, tvätt övningar, skoputsning med mera.  

Sensoriska rummet  
I detta rum hittar vi det sinnestränande materialet; siffror, bokstäver, jordens utveckling, färger, djur, blommor, geografi med mera. Detta är även vårt samlingsrum. Här hörs oftast sagor och musik.  

Läsrummet  
Här kan man krypa upp i soffan med en bok, sätta sig och äta en frukt, lägga pussel eller spela spel.